اگر نوزاد، کودک یا بزرگسال به حالت خفگی افتاد، چه باید کرد؟
به گزارش موسیقی آتش، احتمال زیادی وجود دارد که در زمانی از زندگیشان شاهد به خفگی افتادن فردی در جلوی خودتان باشید و بنابراین باید بدانید در این موارد چه باید کرد.

گرچه معمولا درباره خطر به خفگی افتادن نوزادان و بچه ها هشدار داده شده است، اما موارد اضطراری به خفگی افتادن ممکن است در هر سنی رخ دهد.
در موارد خفگی، مجرای هوایی شخص ممکن است مسدود گردد و عمل نکردن سریع ممکن است به مرگ منتهی گردد. در این موارد ممکن است فقط چند دقیقه یا ثانویه برای برقراری دوباره راه هوایی پیش از ایجاد آسیب دائمی به مغز وقت داشته باشیم.
چه کسانی با احتمال بیشتری ممکن است دچار خفگی شوند؟
به خفگی افتادن می توان برای هر کسی رخ دهد، اما بچه ها زیر پنج سال و سالمندان بیش از سایر گروه های سنی از این لحاظ در معرض خطر هستند.
بچه ها زیر چهارسال به خصوص هنگامی که پشت خوابیده باشند، در معرض خطر خفگی هستند، زیرا راه های هوایی کوچکتری دارند و به بلعیدن غذاهایی با قوام متفاوت عادت ندارند. از طرف دیگر، بچه های در این سنین معمولا به طور تکانه ای هر چیزی را به درون دهان می برند.
به خفگی افتادن ممکن است در موقعیت های متفاوتی رخ دهد، اما علل اصلی آن در بچه ها مواد غذایی، سکه ها، اسباب بازی ها و بادکنک ها هستند.
-
چطور از خفگی در بچه ها پیشگیری کنیم؟
شایع ترین دلیل به خفگی افتادن در بزرگسالان تقریبا در همه مواد غذایی است. سالمندان ممکن است به دلیل مشکلاتی که در جویدن و بلعیدن دارند، در معرض خطر به خفگی افتادن قرار گیرند.
چه باید کرد؟
اگر هر کسی در جلوی شما به حالت خفگی افتاد، باید در همان که به سرعت برای رفع انسداد راه هوایی فرد عمل می کنید، با اوژانس هم تماس بگیرید. اگر تنها هستید، ابتدا سعی کنید که عامل انسداد مثلا لقمه غذای را رفع کنید، چرا که ممکن است تا رسیدن ماموران اوژانس دیگر دیر شده باشد.
نوزادان: اگر کودک زیر یکسال دچار خفگی به دلیل انسداد راه هایی شده است، باید او را دمرو نگهدارید و با زدن ضربه به پشتش سعی کنید راه تنفسش را باز کنید. برای این کار باید با پاشنه دست تان به میان تیغه های شانبه ضربه بزنید. چنین ضربه ای ارتعاش و فشاری قوی در راه هوایی ایجاد می نماید که معمولا باعث خارج شدن عامل انسداد می گردد.
معمولا توصیه می گردد در حالیکه نوزاد را به طور دمرو روی رانتان بگذارید، به طوری که سر نوزاد پایین تر از باسنش باشد و سر او را حمایت می کنید، پنج ضربه به پشت او بزنید. اگر این اقدام موثر نبود، نوزاد را به رو برگردانید و انگشتانتان را در میانه قفسه سینه درست زیر نوک پستان ها قرار دهید و پنج بار فشاری ناگهانی به سمت پایین وارد آورید. این کار باعث فشردن هوای درون ریه ها به سمت بیرون می گردد و ممکن است به رفع انسداد یاری کند.
بچه ها: در بچه های که به دلیل انسداد راه هوایی به حال خفگی افتاده اند، باید از مانور هیلمیخ بهره ببرید. در این مورد هم اگر افرادی دیگری حضور دارند، از آنها بخواهید تا شما اقدام به یاری می کنید، با اورژانس تماس بگیرند. مانور هایملیش یا هایملیخ را می توانید در حالیکه کودک به پشت دراز کشیده، نشسته یا ایستاده است، انجام دهید.
یک دستتان را مشت کنید و در میانه شکم قرار دهید، با دست آزادتان دست مشت شده تان را بگیرید و آن را به حرکات سریع و به سمت بالا به داخل فشار دهید. این فشار آوردن ها را آنقدر تکرار کنید تا چیزی که راه هوایی را مسدود نموده است، خارج گردد یا کودک نفس کشیدن یا سرفه کردن را آغاز کند.
اگر کودک بیهوش شده است، ممکن است با انجام مانور کشیدن چانه به سوی بالا انسداد راه هوایی را باز کرد. برای انجام این کار دهان کودک را در حالیکه انگشت شست تان روی زبان کودک و بقیه انگشتان دور فک تحتانی واقع شده است، باز کنید. با انجام این کار زبان از عقب گلو دور می گردد و در کف دهان قرار می گیرد و ممکن است بتوانید به این طریق راه هوایی را باز کنید. اگر می توانید ببینید چه چیزی باعث انسداد راه هوایی شده است، سعی کنید با حرکت دادن جانبی انگشت تان راه هوایی را باز کنید- البته بید این کار را با احتیاط انجام دهید، زیرا ممکن است باعث شوید شیء عامل انسداد بیشتر به سمت داخل فرو رود.
اگر کودک دوباره آغاز به نفس کشیدن نکرد، سرش را به آرامی به سمت عقب متمایل کنید و چانه اش را بالا بکشید. بینی اش را با فشار با دست ببندید و با گذاشتن دهان روی دهانش به او دو بار تنفس بدهید که هر کدامشان یک و نیم تا دو ثانیه طول بکشد. بعد دوبار مانور هایملیش یا هایملیخ را تکرار کنید. این اقدامات را آنقدر ادامه دهید تا تنفس کودک برقرار گردد یا ماموران اورژانس برسند.
بزرگسالان: در بزرگسالان اگر فرد هشیار است و امکان پاسخ دادن دارد، ابتدا باید از او بپرسید آیا چیزی به گلویش پریده است یا نه و در صورت پاسخ مثبت همان اقداماتی را که در خصوص بچه ها گفته شد، برایشان انجام دهید.
پنج بار ضربه زدن به پشت را انجام دهید و در صورت مؤثر نبودن در پی آن پنج بار فشار آوردن به وسیله شکم را انجام دهید. این چرخه را همچنان ادامه دهید تا راه هوایی بار گردد یا ماموران اورژانس برسند.
پس از رفع شدن انسداد راه هوایی، انجام ویزیت پزشکی برای آنالیز از لحاظ رخ دادن عوارض احتمالی سودمند است.
منبع: همشهری آنلاین